Archiv podujatí

rok 2024

rok 2023

rok 2022

rok 2021

rok 2020

rok 2019

rok 2018

rok 2017

rok 2016

rok 2015

rok 2014

rok 2013

rok 2012

rok 2011

V Poľskom Rzeszówe sa v dňoch 5.-6. júna 2017 uskutočnilo poľsko - slovenské fórum partnerstva, ktoré sa nieslo v duchu "Získať milión priateľov ... a nápadov." Organizátorom fóra bol Spoločný technický sekretariát v Krakove, koordinátor Programu Interreg Poľsko – Slovensko. Zúčastnilo sa ho približne 210 zástupcov poľsko – slovenského pohraničia z radov miestnej samosprávy, mimovládnych organizácií, zástupcov škôl a kultúrnych stredísk. V zásade platí, že fórum vytvára priestor na vznik nových medzinárodných partnerstiev, ktoré si vymieňajú skúseností a nápady, alebo hľadajú odpovede na konkrétne otázky tykajúce sa pohraničia. Nové partnerstvá nadväzujú organizácie, ktoré majú podobné záujmy v oblasti vzdelávania, cestovného ruchu, turizmu, životného prostredia, ochrany kultúrneho dedičstva, tradícií a kultúry. Ak partneri spoločne vytvoria zmysluplný projekt, ktorý podporuje jednu z 3 prioritných osí programu, môžu sa uchádzať v projektovom období 2014 -2020 o finančné prostriedky z programu Interreg V-A Poľsko-Slovensko.

Výzva týkajúca sa prvej prioritnej osi programu „Ochrana a rozvoj prírodného a kultúrneho dedičstva cezhraničného územia“ zaujala aj pracovníkov Mestského domu kultúry vo Vranove n. T., ktorí sa spomínaného fóra zúčastnili. Napriek už prebiehajúcej cezhraničnej spolupráci medzi Domami kultúry v Rzeszówe a Jasle s ktorými už v minulosti realizoval viacero úspešných projektov, sa nebráni novým kontaktom. Aj keď v súčasnosti rozbieha nový mikroprojekt s názvom Spája nás tanec i naďalej hľadá finančné zdroje na dosiahnutie verejne prospešných cieľov v nových výzvach a programoch. Tento-krát je to podpora činnosti Centra mládeže a vznik Karpatského centra kultúry, ktoré boli počas fóra našou hlavnou témou. Práve investičným projektom z roku 2009 bola financovaná rekonštrukcia interiéru Domu kultúry a vznik priestorov, ktoré budú slúžiť na činnosť oboch spomínaných subjektov. Tento fakt svedčí o tom, že úsilie vynaložené písaním nových projektov sa vypláca. Záujem o partnerstvo z Mestským domom kultúry vo Vranove n. T. prejavili: Rzeszówská rozvojová agentúra, Nadácia Dobrý život Gwoźnica Górna, Regionálne centrum kultúry pohraničia v Krosne, Združenie Ochrana kultúrneho dedičstva Precel, Mestský dom kultúry Czechowice, Spolok priateľov Bielska-Białej i Podbeskidzia, Spolok na podporu regiónu Jarosławskiego, Euroinkubátor- Program podpory zamestnanosti mládeže, Oddelenie Mestského odboru kultúry v Nowom Targu, Múzeum Śląska Cieszińskiego, Miestne stredisko kultúry a Knižnica v Krasnem a Zbigniew Hanas - Špecialista na partnerstvo. Z nášho mesta sa fóra zúčastnili aj predstavitelia Strednej odbornej školy Drevárskej a Gymnázia Dr. C. Daxnera vo Vranove n. T.

Fórum bolo vedené metódou „ Open space“, ktorá každému účastníkovi umožnila aktívne sa zapájať do diskusií na rôzne témy. Pomocou tejto metódy sme si mohli overiť svoj projektový nápad alebo vymyslieť nový. V priamych rozhovoroch v skupinách sme našli inšpiráciu, podporu alebo nový zámer. Fórum nebolo len vynikajúcou príležitosťou ako si nájsť nových partnerov pre spoločné ciele, ale pomohlo nám dozvedieť sa o nových ideách a vývojových trendoch rozvoja v poľských a slovenských regiónoch.


Silvia Nusová – referent MsDK Vranov n. T.

Mediálni partneri